Tuinreglement


TUINREGLEMENT VOLKSTUINVERENIGING ‘t VELDJE

ALGEMENE BEPALINGEN

ARTKEL 1
Door de vereniging worden de tuinkavels uitgezet. Zij stelt tevens de jaarlijkse huurprijs vast. Die bestaat uit de volgende componenten:

- de huurprijs van het perceel
- de vrijwilligersbijdrage
- de kosten van het stroomverbruik op dit perceel

ARTIKEL 2
Afbakening van uw kavels is toegestaan tot een hoogte van 70 cm. De afbakening mag gebeuren met eigen middelen. Niet toegestaan is een afbakening van een geheel gesloten of een dicht vlak (bijvoorbeeld golfplaten of houten schotten). De afbakening moet ordelijk gebeuren en in goede staat gehouden worden.
Afbakening door middel van een haag is toegestaan tot een maximale hoogte van 1.50 meter.

ARTIKEL 3
De aan uw perceel grenzende pad of paden moet u in goede staat houden en zorgen dat deze onkruidvrij blijven. Greppels en/of sloten moeten regelmatig worden uitgediept. Elke tuinder is verantwoordelijk voor zijn/haar aanpalend gedeelte, haag, sloot of greppel.

ARTIKEL 4
Iedere tuinder is verplicht zijn/haar tuinkavel in goede staat en onkruidvrij te houden. Voor half april dient de tuin gespit dan wel bewerkt te zijn. Bij nalatigheid wordt een lid schriftelijk verzocht zijn/haar tuin weer op orde te brengen. Bij de tweede waarschuwing, uiterlijk twee weken na de eerste, krijgt men nog een week de tijd om zijn/haar tuin weer op orde te brengen. Is hierna de tuin nog niet op orde, dan wordt aangenomen dat het desbetreffende lid geen prijs meer stelt op het bezit van de tuin. Het bestuur gaat dan over tot uitvoering ingevolge artikel 6 lid 4 van de Statuten.

ARTIKEL 5
Bij tussentijdse beëindiging van het lidmaatschap blijft de verplichting tot betaling van de contributie (huur) tot aan het einde van het jaar bestaan. Er is derhalve geen restitutie mogelijk.
Het perceel dient schoon te worden opgeleverd – fruitbomen en struiken dienen te zijn gesnoeid – materialen die niet met tuinieren te maken hebben dienen te zijn verwijderd – een en ander in overleg met het bestuur. Dit biedt de mogelijkheid om een eventuele nieuwe huurder het tuininterieur of een gedeelte hiervan te laten overnemen. Overname dient te allen tijde in overleg met het bestuur te geschieden. Indien er met de overname een geldsom is gemoeid dan dient de oude huurder dit onderling met de nieuwe huurder af te handelen.

Bij het stoppen per het einde van het jaar, moet uiterlijk voor 1 december schriftelijk van te voren opgezegd worden. Is de opzegging later en er is geen nieuwe tuinder dan moet de vertrekkende tuinder toch de huur voor het komende jaar te betalen én het perceel zoals hierboven benoemd opleveren.

ARTIKEL 6
Het is tuinders niet toegestaan om het perceel van andere huurders te betreden, zonder uitdrukkelijke toestemming van de huurder. Deze beperking geldt niet voor de leden van het bestuur en de door het bestuur aangestelde vrijwilligers.

ARTIKEL 7
Het vergroten c.q. verkrijgen van een groter dan wel kleiner perceel geschiedt door middel van een officiële aanvraag. Dit betekent dat iedereen, die als lid staat ingeschreven, een nieuwe dan wel vergroting/verkleining van zijn/haar tuin schriftelijk of per mail dient aan te vragen. Uitgifte geschiedt door het bestuur in volgorde van aanvraag. Wij streven ernaar om bij nieuwe uitgiftes en vergrotingen de omvang van de tuin zoveel mogelijk te beperken tot maximaal 200 m2.

ARTIKEL 8
Bij langdurige afwezigheid, waardoor u uw tuin niet zelf kunt bewerken, dient u:

- het bestuur hiervan op de hoogte te brengen
- zelf voor een vervanger te zorgen en zijn/haar naam door te geven aan het bestuur.

U mag anderen in uw tuin laten werken maar zoveel mogelijk in uw aanwezigheid.
Personen jonger dan 18 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. Zij krijgen géén eigen sleutel.
Wanneer blijkt dat twee personen, niet behorende tot één huishouden, gebruik maken van een grondstuk, moeten beiden lid zijn van de vereniging.

ARTIKEL 9
Alle leden hebben recht om onbekende personen, die zich op de tuin bevinden, naar hun legitimatie te vragen. Zij hebben het recht, personen die zich aan onrechtmatigheden schuldig maken, de toegang tot het terrein te ontzeggen. Wanneer u als lid onregelmatigheden constateert op het tuincomplex, moet u dit melden bij het bestuur of degene daarvoor aangewezen.

ARTIKEL 10
Het is verplicht om zowel bij aankomst als bij vertrek van het tuincomplex de poort(en) te sluiten én op slot te doen.

ARTIKEL 11
Het is verplicht om voor gemeenschappelijke gereedschappen én andere gebruiksgoederen en eigendommen van de vereniging goed zorg te dragen. Deze moet u na gebruik goed schoonmaken en direct opbergen op de daarvoor bestemde plaats.

De machines die van een slot zijn voorzien mogen alleen gebruikt worden door of onder toezicht van de vrijwilligers.

ARTIKEL 12
Het is niet toegestaan gereedschappen toebehorend aan de vereniging op uw tuin achter te laten. Bij eventueel stukraken van verenigingsgereedschap of gebruiksgoederen moet u dit direct melden bij het bestuur. Wanneer er sprake is van moedwillige vernieling of grove nalatigheid, zal het betreffende lid of de gebruiker aansprakelijk gesteld worden voor de te maken kosten van reparatie of vervanging. Het voorgaande is ter beoordeling aan het bestuur.

ARTIKEL 13
Auto’s zijn niet toegestaan op het tuincomplex, behalve om te laden en te lossen.
Tussen oktober en maart is de tuin niet toegankelijk voor auto’s. Aanhangers moeten dan afgekoppeld naar/van het perceel met de hand getrokken worden.

Auto’s moeten ordelijk geparkeerd worden op de daarvoor bestemde ruimte buiten het complex.

ARTIKEL 14
Huisdieren zoals honden en katten zijn toegestaan op het complex, mits deze aangelijnd zijn of op het eigen kavel worden vastgehouden.

ARTIKEL 15
Het houden van kippen en konijnen is toegestaan, mits gezorgd wordt voor het deugdelijk afbakenen van het perceel. Tevens dient gezorgd te worden voor een stalling, evenals een opslag voor hooi en dergelijke, een en ander in overleg met en ter goedkeuring van het bestuur.

ARTIKEL 16
De vereniging is niet aansprakelijk voor enigerlei schade en/of overlast veroorzaakt door de dieren. Hieronder dient onder andere te worden verstaan: verwaarlozing, uitbreken, enzovoort.

ARTIKEL 17
De eigenaar dient ervoor te zorgen dat zijn dieren op geen enkele manier overlast veroorzaken voor andere tuinders. Hij/zij dient door middel van een aansprakelijkheidsverzekering eventuele overlast of schade aan derden gedekt te hebben.
De eigenaar blijft te allen tijde verantwoordelijk en kan op zijn/haar verantwoording worden aangesproken. Voor kosten veroorzaakt of voortvloeiend uit het niet juist verzorgen en/of houden in de ruimste zin van het woord, zal de eigenaar aansprakelijk worden gesteld. De eigenaar aanvaardt zijn/haar aansprakelijkheid op het moment dat hij/zij dieren gaat houden op het tuincomplex.

ARTIKEL 18
Het is verboden afval of bouwmaterialen, niet bestemd voor of van toepassing op de tuin, op het tuinkavel te hebben.

ARTIKEL 19
Het is verboden van 21 april tot 1 oktober stalmest en ruwmest op uw tuin te hebben anders dan volledig afgedekt met zand of zwart plastic. Dit in verband met de hinder van stankoverlast.

ARTIKEL 20
Ter bestrijding en/of voorkoming van schadelijk gedierte op de tuin, mogen bonenstaken en alle andere materialen tijdens de winter niet op de grond worden bewaard. Deze dienen op jukken te worden opgeslagen.

ARTIKEL 21
Aangeraden wordt om voor tuinafval en dergelijke, dat u wilt composteren, een compostbak in te richten. Tuinafval dat niet gecomposteerd kan worden, dient u zelf op te ruimen.

ARTIKEL 22
Het is toegestaan bomen of heesters op uw kavel te planten, met dien verstande dat deze tenminste 50 cm van de aangrenzende percelen en op uw eigen kavel staan, of in overleg en met goedkeuring van uw tuinburen, op de erfafscheiding. Maar in ieder geval mogen bomen of heesters geen hinder voor anderen zijn. Het is niet toegestaan grootschalige commerciële activiteiten op het volkstuincomplex plaats te laten vinden zoals bijvoorbeeld het telen van groenten/fruit voor de verkoop.

ARTIKEL 23
Overhangend gewas van planten, bomen en heesters geplant door individuele tuinders, die boven de gezamenlijke paden en/of de burentuin groeit, zal verwijderd worden. Het is niet toegestaan, enkel alleen met schriftelijke toestemming van het bestuur, om planten, bomen en heesters welke eigendom zijn van de vereniging te kappen of te snoeien!

ARTIKEL 24
Aangeraden wordt om aardappelen en koolgewassen niet steeds op dezelfde plaats te verbouwen, maar een wisselteelt van tenminste 3 jaar toe te passen. Dit om knolvoet en andere ziektes tegen te gaan. Verder is het verboden om geestverruimende middelen en/of planten, die onder de opiumwetgeving vallen, op de tuin te gebruiken en/of te verbouwen.

ARTIKEL 25
Kinderen zijn van harte welkom op het tuincomplex, want een tuin is voor hen leerzaam en nuttig. Maar wilt u ervoor zorgen dat zij geen last voor anderen zijn.

ARTIKEL 26
Het is niet toegestaan om gifstoffen of spuitmiddelen op de tuin te bewaren, anders dan in een afgesloten kast/huisje.

ARTIKEL 27
Het is niet toegestaan op uw kavel tenten, woonwagens, caravans en dergelijke op te slaan of te stallen.
ARTIKEL 28
Het plaatsen van een tuinhuisje, schuurtje of kas is toegestaan mits de oppervlakte hiervan niet meer bedraagt dan 10% van het gehuurde perceel. Er dient vooraf contact te worden opgenomen met het bestuur over wat er gebouwd gaat worden en hoe groot men wil gaan bouwen.

OVER DE GELDMIDDELEN

ARTIKEL 29
De hoogte van de contributie wordt vastgesteld door de algemene vergadering. Huurverhogingen vanuit de gemeente opgelegd worden automatisch doorgevoerd in het nieuwe kalenderjaar.

ARTIKEL 30
Het bedrag van de factuur voor de huur en overige kosten (verder te noemen: factuur) dient uiterlijk 14 dagen na ontvangst op de bankrekening van de vereniging ten name van de penningmeester gestort te zijn. Betaling per kas is ook toegestaan.
De factuur wordt betaald voor het gehele jaar, ook indien men op een later tijdstip lid wordt. Bij vergevorderd seizoen kan het bestuur op redelijke gronden de factuur later doen ingaan of een reductie toestaan.

ARTIKEL 31
Voor zover nodig zal bij in gebreke blijven van betaling, zoals bedoeld in artikel 30, het bestuur een schriftelijke aanmaning tot betaling zenden. Bij deze aanmaning wordt het bedrag verhoogd met een vast bedrag van € 7,50 voor de gemaakte extra kosten.
Indien na deze vervaldag niet aan de gestelde verplichting is voldaan, is het bestuur bevoegd over te gaan tot het toepassen van artikel 6 lid 4 van de Statuten.

ARTIKEL 32
De vereniging is niet aansprakelijk voor schade of verlies in de ruimste zin van het woord. Aansprakelijkheid veroorzaakt aan eigendommen, zoals beschadiging of ontvreemding, zal door de vereniging niet worden aanvaard. Hetzelfde is ook van toepassing indien een lid volgens artikel 6 van de Statuten de vereniging verlaat.

ARTIKEL 33
In verband met eventuele overlast mogen er geen activiteiten plaatsvinden buiten de poort. Tevens mogen er buiten de poort geen andere eigendommen van de leden bevinden anders dan de voertuigen.

ARTIKEL 34
Leden die elektrische apparaten gebruiken, zoals een koelkast, koffiezetapparaat, acculader, dienen een KWh-meter te gebruiken. Deze wordt door het bestuur geplaatst tussen de bestaande hoofdgroepmeter en de te gebruiken stopcontacten/schakelaars van de afnemers. De stroommeters, die worden geplaatst, zijn geijkt en worden in december van elk tuinjaar uitgelezen door de leden. Betaling van de gebruikte KWh` s geschiedt gelijk met de huur van het nieuwe jaar. Het tarief per Kwh wordt vastgesteld op basis van het totaal bedrag van de rekening van de energieleverancier. Dit bedrag wordt gedeeld door het totale aantal KWh ’s dat gebruikt is en vervolgens omgeslagen naar het verbruik op de percelen.
Indien u op uw tuin gebruik wenst te maken van stroom, dan dient u te zorgen voor een ordelijke plaats waar namens de vereniging een stroommeter droog en veilig kan worden aangesloten.
Plaatsing van een stroommeter is te allen tijde ter beoordeling van het bestuur. Infrastructuur is voor rekening van de vereniging.

SLOTBEPALINGEN

ARTIKEL 35
Over alle twistvragen betreffende dit reglement beslist het bestuur.

ARTIKEL 36
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

ARTIKEL 37
Beroep op onbekendheid met de inhoud van de Statuten en het tuinreglement kan niet worden aanvaard.

ARTIKEL 38
Aldus het tuinreglement opnieuw vastgesteld en in werking getreden op de ledenvergadering van 16 november 2022.