Over de tuin

Het bestuur

Voorzitter: Fini van Breugel
Penningmeester: Vera van de Velden
Secretaris: Wiecher Mennink

Het tuinreglement is hier te vinden.

Aanvraag documenten:

- Formulier

- Raster

Geschiedenis

In juni 1996 werd door de Gemeente Sprang-Capelle een besluit genomen tot grondruil met de toenmalige eigenaar van een perceel grond vanwege de aanleg van de “weg om zuid” (de huidige Bevrijdingsweg).
Op dit perceel was een volkstuin gevestigd en de tuinders kamen er pas in oktober 1996 bij toeval achter wat er stond te gebeuren: het complex zal in twee stukken worden gedeeld en de huurders hebben geen andere keus dan gedwongen te “verhuizen” naar het zuidelijk deel van de tuin. Een aantal van hen besluit hierop een brief naar de Gemeente Sprang-Capelle te sturen met het verzoek mee te werken aan het beschikbaar stellen van het noordelijke gedeelte van het complex om daar verder te kunnen tuinieren.

Na veel gesprekken, nog meer brieven en de nodige problemen (o.a. de gemeentelijke herindeling die voor vertraging zorgt) gaat de Gemeente begin januari 1997 accoord en op 11 januari 1997 wordt Volkstuinvereniging ’t Veldje opgericht die op dat moment 16 leden telt. De tuin wordt omheind, er worden sponsors gezocht én gevonden. In augustus 1999 wordt er een waterleiding in gebruik gesteld door de toenmalige wethouder Van Steenhoven.

Vanaf dan gaat de vereniging groeien tot de huidige 33 leden waarvan er nog slechts één tot de “oprichters” behoren. Het was, en is nog steeds, een gezellige club mensen; een ieder op zijn eigen manier lekker bezig in de natuur: de een met tuinieren zoals geleerd van zijn of haar (groot)vader, een ander op een wat alternatieve manier en een derde uitsluitend met het verzorgen van kippen en/of geiten. Ook zijn er steeds meer vrijwilligers die samen met het bestuur de broodnodige werkzaamheden verrichten die er nu eenmaal zijn op een complex van +/- 8.000 m2. Het vijfjarig bestaan werd gevierd met een excursie naar “ De Kleine Aarde “ in Boxtel gevolgd door een Barbecue op het tuincomplex. Bij het tienjarig bestaan heeft het bestuur geprobeerd de leden een duurzaam geschenk te geven in de vorm van het ultieme tuinboek: “Handboek ecologisch tuinieren” van VELT (Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze).

In de loop der jaren zijn er veel tuinders gekomen en gegaan en is ook de manier van tuinieren veranderd. Daarnaast zijn er meer faciliteiten gekomen zoals een grondwaterpomp en elektra op veel percelen. Jaarlijks wordt er tijdens de zogenaamde Klusdagen werkzaamheden uitgevoerd door de hele ‘bevolking’ van Volkstuinvereniging ’t Veldje. Variërend van de blokhutten schoonmaken en eventueel schilderen, tot het afsteken van kantjes, het snoeien van de wilgen. En alle soorten werkzaamheden die op dat moment nodig zijn. Tijdens zo’n dag wordt de lunch geserveerd door een paar vrijwilligers. Meestal soep met een worstenbroodje of iets dergelijks.


Inmiddels bestaat de tuin dus 24 jaar en mogelijk kunnen we volgend jaar (2022) ons 25 jarig jubileum vieren.