Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer.
Atjars worden als bijgerecht gebruikt om hun frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid zijn. Een atjar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt, en is dan scherp van smaak.
500 gr spitskool
2 uien middelgroot
2 kleine komkommer of 1 grote
Suiker
Azijn
Snij de spitskool in dunne reepjes
Maak de uien schoon en ook in halve plakken snijden
Was de komkommer halveer deze in de lengte en snij deze ook in plakjes
Meng dit alles in een grote kom.
Schep er 4 eetlepels suiker over.
En een scheut azijn ( niet teveel)
Laat deze een half uurtje staan voor het opdienen.