Borsjtsj wordt traditioneel gemaakt in de Slavische landen, met name in Rusland, Oekraïne en Polen. In Rusland heeft men de gewoonte er enkele fijngeprakte hardgekookte eieren bij te geven. Ook een paar aan dunne sliertjes gesneden augurken (zure of zoetzure), kunnen erbij worden geserveerd. Er bestaan twee basisvarianten, namelijk warme en koude borsjtsj. De warme variant wordt het meest gegeten. De koude, zoete, variant wordt onder andere gegeten door Asjkenazische Joden, en is in de Verenigde Staten kant-en-klaar in supermarkten te koop.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg rode bieten (rauw)
0,5 kg zuurkool
3 wortelen
1 stronk soepselderij
2 stronken prei
4 uien
4 blaadjes laurier
azijn naar smaak
3 l groentebouillon
2,5 dl zure room
3 el suiker
Bereiding
Snijd de uien in stukjes van 1 cm en fruit ze in olie tot ze glazig zijn. Snijd de rest van de groeten in blokjes van 1 cm, maar houd de rode biet apart. Laat de andere groenten even meebakken en bevochtig dan met de bouillon. Laat even doorkoken en voeg er dan de rode biet en de zuurkool aan toe. Laat alles koken op een klein vuurtje tot de rode bieten gaar zijn.
Serveer de soep met de koude zure room.