Borsjtsj met zure room (soep)

Borsjtsj wordt traditioneel gemaakt in de Slavische landen, met name in Rusland, Oekraïne en Polen. In Rusland heeft men de gewoonte er enkele fijngeprakte hardgekookte eieren bij te geven. Ook een paar aan dunne sliertjes gesneden augurken (zure of zoetzure), kunnen erbij worden geserveerd. Er bestaan twee basisvarianten, namelijk warme en koude borsjtsj. De warme variant wordt het meest gegeten. De koude, zoete, variant wordt onder andere gegeten door Asjkenazische Joden, en is in de Verenigde Staten kant-en-klaar in supermarkten te koop.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg rode bieten (rauw)
0,5 kg zuurkool
3 wortelen
1 stronk soepselderij
2 stronken prei
4 uien
4 blaadjes laurier
azijn naar smaak
3 l groentebouillon
2,5 dl zure room
3 el suiker

Bereiding

Snijd de uien in stukjes van 1 cm en fruit ze in olie tot ze glazig zijn. Snijd de rest van de groeten in blokjes van 1 cm, maar houd de rode biet apart. Laat de andere groenten even meebakken en bevochtig dan met de bouillon. Laat even doorkoken en voeg er dan de rode biet en de zuurkool aan toe. Laat alles koken op een klein vuurtje tot de rode bieten gaar zijn.
Serveer de soep met de koude zure room.

Meer recepten

Geplaatst op: February 22, 2025

Deze zelfgemaakte tomaten relish is een veelzijdige smaakmaker die perfect past bij gegrild vlees, burgers, sandwiches of als bijgerecht. De combinatie van verse tomaten, limoen, gember en een mix van specerijen zorgt voor een frisse, zoete en licht pittige twist die elk gerecht naar een hoger niveau tilt.

Recept bekijken
Geplaatst op: February 22, 2025

Deze Red Beet Relish is de perfecte combinatie van zoete rode bieten, pittige jalapeno pepers en frisse limoensap. Ideaal als bijgerecht bij gegrild vlees, op burgers of als verrassende topping op sandwiches. Met dit recept maak je maar liefst 12 potten, zodat je in één keer voldoende in huis hebt of alvast kunt bewaren voor later.

Recept bekijken