Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo'n chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.
Ingrediënten
4 potten
6 groene paprika's
4 rode paprika's
10 mooie, kleine teentjes knoflook
1 l blanke azijn
500 g witte suiker
1 eetlepel mosterdzaad
1 eetlepel zwarte peperkorrels
Bereiding
Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes. Pel de knoflook. Breng in een ruime pan met een dikke bodem de azijn en de suiker aan de kook. Voeg hieraan de gesneden paprika's, het mosterdzaad, de peperkorrels en de teentjes knoflook toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zacht borrelend doorkoken. Hierbij moet zo nu en dan met een houten lepel worden geroerd. Als de paprikastukjes transparant zijn geworden, wordt de chutney in potten gedaan. In dit geval moet de chutney stevig worden aangedrukt, voordat de potten worden gesloten. Paprika-chutney is na drie weken op smaak gekomen en is heerlijk bij pasta's en rijstgerechten. Deze chutney bevat vrij veel vocht. Eventueel kunt u wat vocht in aparte flessen doen.
Tip
Deze chutney geeft aan tomaten- en groentesoep een extra pittige smaak.