Paprikachutney

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo'n chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.

Ingrediënten
4 potten
6 groene paprika's
4 rode paprika's
10 mooie, kleine teentjes knoflook
1 l blanke azijn
500 g witte suiker
1 eetlepel mosterdzaad
1 eetlepel zwarte peperkorrels

Bereiding
Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes. Pel de knoflook. Breng in een ruime pan met een dikke bodem de azijn en de suiker aan de kook. Voeg hieraan de gesneden paprika's, het mosterdzaad, de peperkorrels en de teentjes knoflook toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zacht borrelend doorkoken. Hierbij moet zo nu en dan met een houten lepel worden geroerd. Als de paprikastukjes transparant zijn geworden, wordt de chutney in potten gedaan. In dit geval moet de chutney stevig worden aangedrukt, voordat de potten worden gesloten. Paprika-chutney is na drie weken op smaak gekomen en is heerlijk bij pasta's en rijstgerechten. Deze chutney bevat vrij veel vocht. Eventueel kunt u wat vocht in aparte flessen doen.

Tip
Deze chutney geeft aan tomaten- en groentesoep een extra pittige smaak.

Meer recepten

Geplaatst op: February 22, 2025

Deze zelfgemaakte tomaten relish is een veelzijdige smaakmaker die perfect past bij gegrild vlees, burgers, sandwiches of als bijgerecht. De combinatie van verse tomaten, limoen, gember en een mix van specerijen zorgt voor een frisse, zoete en licht pittige twist die elk gerecht naar een hoger niveau tilt.

Recept bekijken
Geplaatst op: February 22, 2025

Deze Red Beet Relish is de perfecte combinatie van zoete rode bieten, pittige jalapeno pepers en frisse limoensap. Ideaal als bijgerecht bij gegrild vlees, op burgers of als verrassende topping op sandwiches. Met dit recept maak je maar liefst 12 potten, zodat je in één keer voldoende in huis hebt of alvast kunt bewaren voor later.

Recept bekijken