Ingrediënten voor ongeveer 8 porties:
100 gr zonnebloemzaden of als alternatief:
100 gr ALTERNATIEF pijnboompitten
100 ca. gr blaadjes van jonge paardenbloemen
ongeveer 80ml olijfolie
1 kleine teentje knoflook
1 afgestreken eetl amandel pasta (in elk geval in reform
winkel)
Zout
Peper
naar believen: Chili poeder
Bereiding:
Rooster eventueel vooraf de zonnebloempitten voorzichtig in
een droge pan: hierdoor ontstaat een aangenaam nootachtig
aroma.
de paardenbloem blaadjes - ze moeten zo jong en mals
mogelijk zijn -schud ze droog en hak ze grof.
Pel het teentje knoflook.
Doe de paardenbloem blaadjes, knoflook, zonnebloempitten
en olie geleidelijk ineen blender of hak ze fijn in een hoge
kom met een staafmixer. Roer als laatste de amandelpasta
erdoor en breng op smaak met zout, peper en chili.
Tip:
Paardenbloemen bevat bitterstoffen die de stofwisseling en
vooral de lever en nieren stimuleren. De pesto smaakt goed
met pasta (voor een betere menging, verzamel gewoon 2-3
eetlepels van het pastawater), maar is ook geschikt als
spread. Gevuld in een schroefpot en bedekt met een klein
laagje olie, blijft het een tot twee weken in de koelkast.