Hoewel zevenblad vaak gezien wordt als een hardnekkig onkruid is het een ook een plant waar de lekkerste gerechten mee op tafel kunnen worden gezet. Bijvoorbeeld pesto, heerlijk voor over de pasta!
Zevenblad
Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt er voor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma. Vandaar dat zevenblad verlichtend werkt tegen deze ziekten en goed is voor nier- en blaasproblemen. In vroegere tijden was de geneeskracht van zevenblad alom bekend en werd het gebruikt tegen ´reizigersjicht´. De blaadjes werden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om de pijn te verlichten. Zevenblad heeft een rustgevend en licht laxerend effect.
Benieuwd naar hoe je deze heerlijke pesto maakt?
Ingrediënten:
4 flinke handen vol zevenblad
klein handje klaverzuring of een beetje citroensap
2 tenen knoflook
half kopje pijnboompitten of gehakte walnoten
mespuntje zout
versgemalen zwarte peper
50 gram vers geraspte Parmezaan of Pecorino
1 deciliter goede olijfolie
Bereiding:
Was en droog het zevenblad (grote steel verwijderen) en de klaverzuring.
Rooster de pijnboompitten een beetje in een droge koekenpan.
Wrijf de knoflook en pijnboompitten fijn in een vezel of hak in de keukenmachine fijn.
Voeg de zevenblad en klaverzuring toe. Voeg vervolgens de geraspte kaas en beetje bij beetje de olie toe.
Breng op smaak met zout en peper en eventueel van citroensap.
Recept van MAX Hallo Nederland op 11 september 2015 opgetekend door Fini.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html