Vegetarische Chili voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten
Zout
500 gram gedroogde bonen, gewassen en steentjes eruit gehaald
4 gedroogde chilis/pepers
15 gram gedroogde shiitake, grof gehakt
4 theel. gedroogde oregano
½ kop geroosterde walnoten
1 blik tomaten in stukjes. Afgegoten maar het vocht bewaard
3 eetl. tomatenpuree
1 à 2 jalapeno pepers, zonder steeltjes en grof gehakt
6 knoflooktenen, gehakt
3 eetl. zoute soja saus
¼ kop zonnebloemolie
1 kilo uien, fijn gehakt
1 eetl. gemalen komijn
7 kop water
2/3 kop bulgur
¼ kop verse koriander, gehakt

Bereidingswijze:

De voorkeur gaat uit naar gedroogde hele pepers, maar het gerecht kan ook gemaakt worden met chili poeder uit een potje. Als je chilipoeder gebruikt, maal de shiitakes en oregano en doe die in een schaaltje met ¼ kop chilipoeder in stap 4.
Er wordt ook een mengsel van tenminste twee soorten bonen geadviseerd. Een crèmige soort, zoals de Italiaanse cannellini bonen of kleine witte boontjes, en een stevige boon zoals de pinto, zwarte of rode nierbonen (kidney beans). Voor een pittigere chili, gebruik je ook beide jalapeños pepers. Serveer de chili met limoen partjes, sour cream, in dobbelsteentjes gehakte avocado, gehakte rode ui en gemalen kaas, indien wenselijk.


1. Breng 4 liter water, 3 eetlepels zout en de bonen aan de kook in een grote pan met deksel op een groot vuur. Haal de pot van het vuur en laat hem, met de deksel erop, een uur staan. Giet de bonen af en spoel ze goed af. Maak de pan schoon.

2. Zet je ovenrek in het midden van een op 150º C voorverwarmde oven. Rooster de chilis totdat ze lekker ruiken en opgepoft zijn. Ca. 8 minuten. Laat ze op een koude ondergrond ca. 5 minuten afkoelen. Haal de steeltjes en de zaden uit de pepers. Vermaal de geroosterde pepers, shiitakes en oregano in een speciaal daarvoor bewaarde koffiemolen of in een vijzel totdat ze heel fijn gemalen zijn.

3. Doe de walnoten in de keukenmachine en maal totdat ze fijn gemalen zijn. Ca. 30 seconden. Doe ze in een schaaltje. Doe nu de afgegoten tomaten, tomaten puree, jalapenos, knoflook en soja saus in de keukenmachine totdat de tomaten fijn zijn. Ca. 45 seconden. Indien nodig, af en toe langs de randen losmaken.

4. Verhit de olie in de schoongemaakte pan op een middelmatig vuur totdat het rooks. Voeg de gehakte uien toe en 1 ¼ theel. zout. Laat dit gaar worden. Af en toe roeren totdat de uien bruin beginnen te worden. Ca. 8 tot 10 minuten. Zet het vuur lager en voeg het chili mengsel toe. Evenals de gemalen komijn. Laat dit circa 1 minuut al roerend gaar worden. Voeg de afgespoelde bonen toe met het water en breng dit aan de kook. Deksel op de pan en 45 minuten in de oven zetten.

5. Haal de pan uit de oven. Roer de bulgur, gemalen walnoten en het tomaten mengsel en de bewaarde tomatensap erdoor. Doe de deksel weer op de pan en zet het geheel weer in de oven. Kook totdat de bonen volledig gaar zijn, ca. 2 uur.

6. Haal de pan uit de oven, roer het goed door en laat het, zonder deksel, nog zo’n 20 minuten staan.

7. Roe de gehakte koriander erdoor en serveer.

De chili kan 3 dagen van te voren gemaakt worden!

Recept van America’s Test Kitchen en vertaald door Fini van Breugel, 27 februari 2016

Meer recepten

Geplaatst op: February 22, 2025

Deze zelfgemaakte tomaten relish is een veelzijdige smaakmaker die perfect past bij gegrild vlees, burgers, sandwiches of als bijgerecht. De combinatie van verse tomaten, limoen, gember en een mix van specerijen zorgt voor een frisse, zoete en licht pittige twist die elk gerecht naar een hoger niveau tilt.

Recept bekijken
Geplaatst op: February 22, 2025

Deze Red Beet Relish is de perfecte combinatie van zoete rode bieten, pittige jalapeno pepers en frisse limoensap. Ideaal als bijgerecht bij gegrild vlees, op burgers of als verrassende topping op sandwiches. Met dit recept maak je maar liefst 12 potten, zodat je in één keer voldoende in huis hebt of alvast kunt bewaren voor later.

Recept bekijken